Styczeń 2025 »
PnWtŚrCzPtSoNd
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
  Pb 95
  ON
  Lpg
 
  USD
  EUR
  CHF
 
Google
Baza firm
Wiadomości
Ogłoszenia
Nieruchomości
Motoryzacja
Menu Online
   
Kategoria: Aktualności
Karczma powraca
Rozmiar tekstu: A A A
Jest w Rzeszowie, Gorzowie Wielkopolskim, Lublinie, Warszawie, a lada dzień będzie także i w Słupsku. Ponownie i nareszcie. Po latach nieobecności znów zagości w naszym mieście. Restauracja, z której Słupsk słynął nie tylko w kraju ale i zagranicą. Karczma Słupska powraca. - Już od dawna myślałem o przywróceniu Karczmie jej świetności - mówi Władysław Piotrowicz, szef restauracji – Dla mnie to szczególnie ważne, ponieważ w latach młodości organizowałem większość Karczm Słupskich w Polsce. W tamtych czasach Słupsk uchodził za stolicę gastronomiczną kraju – wspomina. Karczmę Słupską bez przesady można nazwać pierwszą polską restauracją sieciową. Z grodu nad Słupią do wszystkich filii Karczmy wysyłane były transporty sprzętu i wyposażenia sal. Spódniczki i bluzeczki dla kelnerek, zdobiona kaszubskim wzorem porcelana, a nawet numerki do szatni. Goście zaś, obojętnie czy stołowali się w Słupsku, Warszawie czy Chicago wszędzie mogli delektować się smakiem niepowtarzalnych regionalnych potraw. Niektóre z filii Karczmy istnieją do dziś.– Pamiętam jak byłem z żoną w Lublinie i zobaczyłem tam Karczmę Słupską – mówi Edmund Więckiewicz, słupski przedsiębiorca - Naturalnie od razu poszliśmy tam na obiad. Pomyślałem wtedy, że to wielka szkoda, że w innych miastach Karczmy są a w Słupsku nie ma. No i wreszcie się doczekałem – nie ukrywa zadowolenia. Jaka będzie nowa Karczma? – Sami goście najlepiej ocenią, czy udało nam się odtworzyć historię i klimat tego miejsca. Na otwarcie zapraszamy już w czerwcu. - mówi W. Piotrowicz. – Czasy się zmieniają, więc lokal też trochę się zmieni, choćby wystrój niektórych sal. Ludzie też się inaczej teraz odżywiają, więc tradycyjne potrawy muszą być dostosowane do obecnej mody. Ich smaki jednak pozostaną bez zmian – zapewnia.

W kamienicy przy al. Wojska Polskiego w Słupsku przed wojną mieściła się piekarnia. Po 1945 roku lokal zamieniono w cukiernię „Warszawianka”. Następnie na początku lat 50. powstała tam kameralna kawiarenka pod nazwą „Kaprys”. Karczma Słupska narodziła się 1 maja 1976 roku. Goście mogli delektować się specjałami kuchni słupskiej w jednej z kilku sal: myśliwskiej, góralskiej, końskiej, zielonej lub w grocie. Wkrótce Karczmy Słupskie zaczęły powstawać w innych miastach w kraju, m.in. w Warszawie, Rzeszowie, Opolu, Płocku, Bydgoszczy, Katowicach, Poznaniu. Za granicą pierwszą karczmę otwarto w Budapeszcie. Następne powstały w Lipsku, Chicago i w Toronto. Od początku istnienia Karczma była wzorem do naśladowania, czego dowodem są liczne nagrody oraz entuzjastyczne opinie samych gości. Znakomite potrawy i profesjonalną obsługę zachwalał m.in. Jerzy Waldorf. W grudniu 1977 roku Karczma Słupska zdobyła Srebrną Patelnię – najwyższe odznaczenie w polskiej gastronomii.

Na zdjęciu: Specjałami słupskiej kuchni mieszkańcy naszego miasta będą mogli delektować się już za kilka tygodni.

Fot. Mariusz Nowicki
 
 

Informacje na temat artykułu:
Źródło:Głos Słupski
data dodania:2006-05-24
wyświetleń:3465

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone. Aktualnie On-Line: 37 Gości