|
- Aktualności » Wiadomości dnia • Z ostatniej chwili • Kronika policyjna • Pogoda • Program TV
- Kultura » Imprezy • Wystawy • Kino: Milenium · Rejs • Filharmonia • Teatr: Nowy · Rondo · Lalki Tęcza
- Informator » Baza firm i instytucji • Książka telefoniczna • Apteki • Bankomaty • Urzędy
- Słupsk » Plan miasta • Rozkład jazdy: MZK · PKS • Galeria • Historia • O Słupsku • Kamera • Hot Spot
- Pod ręką » Menu Online • Auto Moto • Nieruchomości • Praca • Ogłoszenia
Pb 95 zł |
ON zł |
Lpg zł |
USD zł |
EUR zł |
CHF zł |
Kategoria: Aktualności
Poproszę dwie Wigilie
Rozmiar tekstu: A A A
W Restauracji Staromiejskiej kucharze przygotowują co dziennie po kilka wieczerzy wigilijnych dla firm. Fot. Sławomir Żabicki |
Cóż z tego, że przy czytaniu aż ślinka cieknie, skoro większości potraw już nie dostaniemy. - Nie nadążamy z realizacją zamówień - nie kryje Piotrowicz. - Mamy pełne ręce roboty i brakuje mocy przerobowych.
Podobnie jest w barze Maja, Uno, restauracji Adamek, czy Staromiejskiej, gdzie praca w kuchni trwa od rana do późnego wieczora.
- Klienci nie zamawiają tylko na święta - mówi Bożena Hołowienko, szefowa Staromiejskiej. - Ludzie są tak bardzo zapracowani, że nie mają czasu przygotować obiadu dla rodziny. Tylko wczoraj sprzedaliśmy kilkadziesiąt kotletów schabowych. - Około trzydziestu klientom musieliśmy odmówić - ubolewa Ewa Kierul, współwłaścicielka sieci barów Maja. - W tym roku zamówień jest wyjątkowo dużo. Zamówienie świąteczne najpopularniejsze punkty grastonomiczne przyjmowały tylko do połowy grudnia. Większość z wieczerzy trafia do słupskich firm, jednak coraz więcej zamawiają także domowe gospodynie. - To się po prostu opłaca - mówi Kierul. - Kilogram uszek, to około 70 sztuk, które u nas kosztują tylko 17 złotych, po się męczyć samemu?
Gastronomicy odpierają zarzuty licznych tradycjonalistów, że najlepiej smakuje wigilia zrobiona przez babcie i mamy. Zapewniają, że kupione potrawy smakują zupełnie jak domowe. - To nie jest masówka, którą dostaniemy w sklepach - mówi Piotrowicz. - Wszystko robimy ze świeżych produktów.
Informacje na temat artykułu:
autor: | Piotr Kawałek |
Źródło: | Głos Pomorza |
data dodania: | 2006-12-23 |
wyświetleń: | 3563 |
O serwisie ::
Reklama ::
Polityka Prywatności ::
Kontakt
Copyright 2003-2024 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone.
Aktualnie On-Line: 12 Gości