Kwiecień 2025 »
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
  Pb 95
  ON
  Lpg
 
  USD
  EUR
  CHF
 
Google
Baza firm
Wiadomości
Ogłoszenia
Nieruchomości
Motoryzacja
Menu Online
   
Kategoria: Aktualności
Rak na półkach
Rozmiar tekstu: A A A
We wszystkich krajach Unii Europejskiej służby sanitarne wycofują ze sklepów produkty, które zawierają paprykę chili, kurkumę oraz olej palmowy. Powód? Mogły one zostać skażone rakotwórczymi barwnikami - scarlet red i sudan. Barwniki powodują, że kolor przypraw jest bardziej intensywny. - Właśnie rozpoczęliśmy kontrolę hipermarketów i hurtowni w Słupsku. Akcja potrwa kilka dni - informuje rzecznik prasowy słupskiego sanepidu Janusz Zaręba. Rakotwórcze substancje mogą się znajdować m.in. w sosach: śmietanowo-pomidorowym oraz salsie mexicana. - Wycofaliśmy już ze sklepów kilkaset podejrzanych produktów, głównie firmy "Knorr". Teraz są one badane w naszym laboratorium - usłyszeliśmy od Andrzeja Prabuckiego, rzecznika Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.
 
 

Informacje na temat artykułu:
Źródło:Głos Słupski
data dodania:2005-06-22
wyświetleń:1578

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone. Aktualnie On-Line: 1 Gości