|
- Aktualności » Wiadomości dnia • Z ostatniej chwili • Kronika policyjna • Pogoda • Program TV
- Kultura » Imprezy • Wystawy • Kino: Milenium · Rejs • Filharmonia • Teatr: Nowy · Rondo · Lalki Tęcza
- Informator » Baza firm i instytucji • Książka telefoniczna • Apteki • Bankomaty • Urzędy
- Słupsk » Plan miasta • Rozkład jazdy: MZK · PKS • Galeria • Historia • O Słupsku • Kamera • Hot Spot
- Pod ręką » Menu Online • Auto Moto • Nieruchomości • Praca • Ogłoszenia






Pb 95 zł |
ON zł |
Lpg zł |

USD zł |
EUR zł |
CHF zł |

Kategoria: Aktualności
Rak na półkach
Rozmiar tekstu: A A A
We wszystkich krajach Unii Europejskiej służby sanitarne wycofują ze sklepów produkty, które zawierają paprykę chili, kurkumę oraz olej palmowy. Powód? Mogły one zostać skażone rakotwórczymi barwnikami - scarlet red i sudan. Barwniki powodują, że kolor przypraw jest bardziej intensywny. - Właśnie rozpoczęliśmy kontrolę hipermarketów i hurtowni w Słupsku. Akcja potrwa kilka dni - informuje rzecznik prasowy słupskiego sanepidu Janusz Zaręba.
Rakotwórcze substancje mogą się znajdować m.in. w sosach: śmietanowo-pomidorowym oraz salsie mexicana. - Wycofaliśmy już ze sklepów kilkaset podejrzanych produktów, głównie firmy "Knorr". Teraz są one badane w naszym laboratorium - usłyszeliśmy od Andrzeja Prabuckiego, rzecznika Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone.
Aktualnie On-Line: 1 Gości