Kwiecień 2025 »
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
  Pb 95
  ON
  Lpg
 
  USD
  EUR
  CHF
 
Google
Baza firm
Wiadomości
Ogłoszenia
Nieruchomości
Motoryzacja
Menu Online
   
Kategoria: Aktualności
Dwa tysiące litrów zupy piwnej
Rozmiar tekstu: A A A
Niedziela w Słupsku upłynęła pod znakiem bicia rekordu Polski w gotowaniu zupy piwnej. Naważono jej 2 tysiące litrów, a do przygotowania zużyto 700 litrów złocistego napoju. Imprezę organizowała firma BROK, producent piwa z Krakowa, który posiada browar w niedalekim Koszalinie. - Promujemy kulturalne spożycie piwa wśród mieszkańców Słupska - wyjaśnia powody zorganizowania imprezy Maciej Maślak, rzecznik prasowy BROK-a. - Zadbaliśmy nie tylko o piwo, ale też o coś dla ducha - przed słupskim ratuszem zagrał też zespół Stonehenge a gości bawił kabaret Jacka Ziobry.

Najważniejszym punktem programu, było jednak bicie rekordu Polski w gotowaniu zupy piwnej.

- Jej receptura pochodzi z 1905 roku - tłumaczy Agnieszka Krysiewska. - Zupa ma bardzo charakterystyczny smak - jest lekko słodkawa, ale z bardzo wyraźnie wyczuwalną goryczką. Dzisiaj już mało kto gotuje tą zupę, a jeszcze trzydzieści lat temu była przyrządzana w większości polskich domów.

- Trudno nawet znaleźć dobry przepis na zupę piwną - twierdzi Krzysztof Górski, kucharz przyrządzający zupę pod słupskim ratuszem. - Do jej przygotowania zużyliśmy ponad tysiąc litrów wody, siedemset litrów piwa, 120 kilogramów cebuli, dwie beczki kiszonej kapusty, dziesięć worków ziemniaków, piętnaście kilogramów cukru oraz kilogram innych przypraw.

Słupszczanie w kolejce ustawiali się pod gigantycznym kotłem z gotującą się zupą. Pod garnkiem o pojemności 3 tysięcy litrów, cały czas palił się ogień.

- Najważniejsze w przygotowaniu zupy piwnej jest odparowanie alkoholu - tłumaczy Górski. - Najlepiej robić to podgrzewając zupę na ogniu z ogniska. Dym nadaje potrawie charakterystyczny zapach, którego nie da się uzyskać w czasie gotowania w domu na kuchence gazowej lub elektrycznej.

Impreza zgromadziła setki mieszkańców miasta, którzy mogli za darmo spróbować rekordowej zupy.
 
» Oryginalna treść artykułu znajduje się tutaj. «
 
 

Informacje na temat artykułu:
autor:Adam Sito
Źródło:POLSKA Dziennik Bałtycki
data dodania:2007-10-09
wyświetleń:1947

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone. Aktualnie On-Line: 13 Gości