|
- Aktualności » Wiadomości dnia • Z ostatniej chwili • Kronika policyjna • Pogoda • Program TV
- Kultura » Imprezy • Wystawy • Kino: Milenium · Rejs • Filharmonia • Teatr: Nowy · Rondo · Lalki Tęcza
- Informator » Baza firm i instytucji • Książka telefoniczna • Apteki • Bankomaty • Urzędy
- Słupsk » Plan miasta • Rozkład jazdy: MZK · PKS • Galeria • Historia • O Słupsku • Kamera • Hot Spot
- Pod ręką » Menu Online • Auto Moto • Nieruchomości • Praca • Ogłoszenia






Pb 95 zł |
ON zł |
Lpg zł |

USD zł |
EUR zł |
CHF zł |

Kategoria: Aktualności
Dwa tysiące litrów zupy piwnej
Rozmiar tekstu: A A A
Najważniejszym punktem programu, było jednak bicie rekordu Polski w gotowaniu zupy piwnej.
- Jej receptura pochodzi z 1905 roku - tłumaczy Agnieszka Krysiewska. - Zupa ma bardzo charakterystyczny smak - jest lekko słodkawa, ale z bardzo wyraźnie wyczuwalną goryczką. Dzisiaj już mało kto gotuje tą zupę, a jeszcze trzydzieści lat temu była przyrządzana w większości polskich domów.
- Trudno nawet znaleźć dobry przepis na zupę piwną - twierdzi Krzysztof Górski, kucharz przyrządzający zupę pod słupskim ratuszem. - Do jej przygotowania zużyliśmy ponad tysiąc litrów wody, siedemset litrów piwa, 120 kilogramów cebuli, dwie beczki kiszonej kapusty, dziesięć worków ziemniaków, piętnaście kilogramów cukru oraz kilogram innych przypraw.
Słupszczanie w kolejce ustawiali się pod gigantycznym kotłem z gotującą się zupą. Pod garnkiem o pojemności 3 tysięcy litrów, cały czas palił się ogień.
- Najważniejsze w przygotowaniu zupy piwnej jest odparowanie alkoholu - tłumaczy Górski. - Najlepiej robić to podgrzewając zupę na ogniu z ogniska. Dym nadaje potrawie charakterystyczny zapach, którego nie da się uzyskać w czasie gotowania w domu na kuchence gazowej lub elektrycznej.
Impreza zgromadziła setki mieszkańców miasta, którzy mogli za darmo spróbować rekordowej zupy.
Informacje na temat artykułu:


autor: | Adam Sito |
Źródło: | POLSKA Dziennik Bałtycki |
data dodania: | 2007-10-09 |
wyświetleń: | 1947 |

Copyright 2003-2025 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone.
Aktualnie On-Line: 13 Gości